06 stycznia 2016

Kruche ciasto z jagodami i lekką budyniową pianką

Moim skromnym zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast na świecie, o ile nie najlepsze :D Spód jest naprawdę kruchutki, pianka leciutka, a to wszystko z dodatkiem owoców smakuje fantastycznie! Na zdjęciach widzicie wersję z jagodami, robiłam także z malinami - nie umiem wybrać, które lepsze, możecie wykorzystać także inne owoce. Znika naprawdę szybo, ja często od razu robię podwójną porcję, żeby zostało na trochę dłużej :D
 Kruche ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek 
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
Oraz:
  • jagody lub inne owoce takie jak maliny, jeżyny, borówki (około 500 g) - mogą być mrożone
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto: masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 2 części - około 60% i 40%, włożyć do woreczka i zamrozić (aby stwardniało, dzięki czemu lepiej będzie je ucierać). Większą porcję ciasta zetrzeć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko wyrównać dłonią. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 190°C. Odstawić do ostudzenia.

Pianka: ubijać białka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wsypać proszek budyniowy, a następnie olej i dokładnie zmiksować. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć piankę.

Na wierzchu układać gęsto owoce, na nie zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 190°C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
źródło przepisu: Moje Wypieki

17 komentarzy :

  1. O mniam, wszystko co jagodowe kochamy całym serduszkiem :D I ta pianka budyniowa robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobraź sobie, że już 2 lata obiecuję sobie, że zrobię to ciasto i wciąż zapominam, teraz zapisuję i na pewno upiekę, bo wiem, że jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że już nie będziesz tego odwlekać, a jak już raz to ciasto upieczesz to pewnie nie raz wrócisz do przepisu :)

      Usuń
  3. Na takie ciasta nie trzeba mnie długo namawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! :) Uwielbiałam zawsze połączenie kruchego ciasta z masą budyniową i owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, pianka z przepisu z dodatkiem oleju jest szczególnie pyszna. U mnie różne wersje sezonowe: maliny, jagody, truskawki, a najczęściej moje wisienki z drzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :3 Aż nabrałam ochotę na takie ciasto....

    Hmmm myślę, że dobrze by też smakowało z porzeczkami <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, będę musiała spróbować :)

      Usuń
  7. Kupiłaś mnie jagodami!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, zamieniłabym tylko margarynę na masło :) Podoba mi się ta budyniowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu akurat częściej jest margaryna, więc używam jej :)

      Usuń
    2. A ja od jakiegoś czasu zwykłej margaryny wcale nie kupuję i wszystko piekę z udziałem masła :D

      Usuń
  9. Moja mama często piecze to ciasto z porzeczkami, jak już ktoś wspomniał. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham jagody! już nie mogę się doczekać kiedy znów będzie sezon!


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.