Dobry wieczór wszystkim! Chciałabym Was powitać na mojej nowej stronie, a jako, że na początku wypadałoby się przedstawić, powiem Wam, że nazywam się Weronika i mam 15 lat. Od dłuższego czasu jedną z moich pasji, oprócz między innymi czytania książek, jest pieczenie ciast. Bloga założyłam po to, aby móc dzielić się z innymi przepisami, które wypróbuję. Najczęściej będą to przepisy na ciasta czy desery, dania będą pojawiały się rzadko, jednak ich też możecie się tu spodziewać. Myślę, że już w pierwszym poście warto dodać przepis, który mógłby zachęcić Was do ponownego zajrzenia tutaj. Serdecznie zapraszam do komentowania, zaobserwowania bloga i ponownych odwiedzin, a tymczasem startujemy z pierwszym przepisem :)
Biszkopt:- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 25 dag orzechów włoskich
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- kostka masła
- 3 łyżki wódki
- około 15 dag orzechów włoskich
- puszka masy krówkowej
- wiórki czekoladowe
Biszkopt: białka ubijać, pod koniec wsypując cukier. Dodawać po żółtku i miksować. Mąkę, kakao i proszek wymieszać, delikatnie połączyć z masą za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Wkładka orzechowa: białka ubijać, pod koniec wsypując cukier. Mąki wymieszać z proszkiem i zmielonymi orzechami, delikatnie połączyć z pianką. Ciasto wlać do tej samej formy, co biszkopt i piec 30 minut w temperaturze 180°C
Masa z żółtek: żółtka wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. Wlać mleko. Mieszając, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej), ostudzić. Masło ucierać, małymi porcjami dodawać masę z żółtek. Wlać wódkę.
Masa krówkowa: orzechy posiekać, wymieszać z krówką.
Przełożenie ciasta: 1 część biszkopta, 3/4 masy z żółtek, wkładka orzechowa, masa krówkowa, 2 część biszkopta, reszta masy. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Wkładka orzechowa: białka ubijać, pod koniec wsypując cukier. Mąki wymieszać z proszkiem i zmielonymi orzechami, delikatnie połączyć z pianką. Ciasto wlać do tej samej formy, co biszkopt i piec 30 minut w temperaturze 180°C
Masa z żółtek: żółtka wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. Wlać mleko. Mieszając, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej), ostudzić. Masło ucierać, małymi porcjami dodawać masę z żółtek. Wlać wódkę.
Masa krówkowa: orzechy posiekać, wymieszać z krówką.
Przełożenie ciasta: 1 część biszkopta, 3/4 masy z żółtek, wkładka orzechowa, masa krówkowa, 2 część biszkopta, reszta masy. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
źródło przepisu: gazetka Przyślij Przepis
Pierwszy wpis i od razu start z takim wytwornym ciastem:) życzę Ci wspaniałej przygody z blogowaniem,udanych wypieków i pomyślności w Nowym Roku!!!
OdpowiedzUsuń15 lat i takie wypieki??? masz talent:)
Dzięki wielkie i nawzajem życzę szczęścia w Nowym Roku :)
UsuńWitaj w kulinarnej blogosferze :D
OdpowiedzUsuńNa słodkości zawsze dobrze popatrzeć! Więc śmiało rozwijaj bloga :)
Pozdrawiamy :)
Dziękuję serdecznie! :)
UsuńI ja witam nową kulinarną maniaczkę :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie i nie mogę się doczekać przepisów na kolejne słodkości :}
Pozdrawiam,
Ruda - Paulina.
Dziękuję i zapraszam, niedługo kolejne przepisy :)
UsuńWspaniałe ciacho, wygląda pięknie, witamy w kulinarnej blogosferze:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe powitanie :D
UsuńŚwietny pomysł na ciacho. Fajnie, że postanowiłaś podzielić się swoją pasją, coś czuję, że zajrzę tu jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńCiasto wygląda naprawdę smakowicie. Sama jednak jestem beznadziejna w pieczeniu czy gotowaniu, więc unikam tego. A kiedy już próbuję, to najczęściej źle się to kończy... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga!
Ciasto wygląda świetnie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci powodzenia w rozwijaniu blogu - mam nadzieję, że szybko Ci się nie znudzi :)
Wygląda smakowicie! również obserwuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Uwielbiam wypieki z orzechami. Polecam ci tez wypróbowanie tortu egipskiego, smakuje nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, ze założyłaś bloga. Mam nadzieję, że jego prowadzenie będzie ci sprawiało radość i będziesz pokazywała nam przepisy na pyszne słodkości:)
Ja oprócz gotowania i pieczenia, też uwielbiam książki;)
Dziękuję!A tort egipski, z tego co widzę ze zdjęć na internecie jest naprawdę fantastyczny :) Widać mamy podobne zainteresowania :D
UsuńFajne ciasto! Będę tu zaglądać i życzę powodzenia w blogowaniu:)
OdpowiedzUsuńWitaj w blogosferze :). Ciasto wyszły ci bardzo apetyczne. Super, że jesteś, myślę, że dzięki temu, że prowadzisz bloga będziesz się ciągle rozwijała kulinarne i to jest fajne. Sama zaczęłam piec ciasta, jak chodziłam do podstawówki i tak do tej pory piekę. Sprawia mi to ogromną przyjemność :).
OdpowiedzUsuńMam właśnie nadzieję, że blog pozwoli mi się rozwinąć :)Dziękuję za miłe powitanie!
UsuńSmakowite ciasto. Wódki nie dodawaj, bo jesteś niepełnoletnia, hi, hi. :D
OdpowiedzUsuńSpokojnie, dodałam tylko do ciasta i więcej nie piłam :D
UsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiałam gdzie się podziałaś, a tu proszę zmieniłaś nazwę :) Świetnie, że dalej pieczesz :)
OdpowiedzUsuń