Moim skromnym zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast na świecie, o ile nie najlepsze :D Spód jest naprawdę kruchutki, pianka leciutka, a to wszystko z dodatkiem owoców smakuje fantastycznie! Na zdjęciach widzicie wersję z jagodami, robiłam także z malinami - nie umiem wybrać, które lepsze, możecie wykorzystać także inne owoce. Znika naprawdę szybo, ja często od razu robię podwójną porcję, żeby zostało na trochę dłużej :D
Kruche ciasto:- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- jagody lub inne owoce takie jak maliny, jeżyny, borówki (około 500 g) - mogą być mrożone
- cukier puder do oprószenia
Ciasto: masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 2 części - około 60% i 40%, włożyć do woreczka i zamrozić (aby stwardniało, dzięki czemu lepiej będzie je ucierać). Większą porcję ciasta zetrzeć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko wyrównać dłonią. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 190°C. Odstawić do ostudzenia.
Pianka: ubijać białka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wsypać proszek budyniowy, a następnie olej i dokładnie zmiksować. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć piankę.
Na wierzchu układać gęsto owoce, na nie zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 190°C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
źródło przepisu: Moje Wypieki
mniami, uwielbiam takie połaczenia ! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wszystko co jagodowe kochamy całym serduszkiem :D I ta pianka budyniowa robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie, że już 2 lata obiecuję sobie, że zrobię to ciasto i wciąż zapominam, teraz zapisuję i na pewno upiekę, bo wiem, że jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że już nie będziesz tego odwlekać, a jak już raz to ciasto upieczesz to pewnie nie raz wrócisz do przepisu :)
UsuńNa takie ciasta nie trzeba mnie długo namawiać:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! :) Uwielbiałam zawsze połączenie kruchego ciasta z masą budyniową i owocami. :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, pianka z przepisu z dodatkiem oleju jest szczególnie pyszna. U mnie różne wersje sezonowe: maliny, jagody, truskawki, a najczęściej moje wisienki z drzewa :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :3 Aż nabrałam ochotę na takie ciasto....
OdpowiedzUsuńHmmm myślę, że dobrze by też smakowało z porzeczkami <3
Dobry pomysł, będę musiała spróbować :)
UsuńKupiłaś mnie jagodami!
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Ja też je bardzo lubię!
UsuńWygląda przepysznie, zamieniłabym tylko margarynę na masło :) Podoba mi się ta budyniowa pianka :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu akurat częściej jest margaryna, więc używam jej :)
UsuńA ja od jakiegoś czasu zwykłej margaryny wcale nie kupuję i wszystko piekę z udziałem masła :D
UsuńTo musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Moja mama często piecze to ciasto z porzeczkami, jak już ktoś wspomniał. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńkocham jagody! już nie mogę się doczekać kiedy znów będzie sezon!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie!:)