Przepis na to ciasto już od dłuższego czasu czekał w kolejce i w końcu nadeszła na niego pora. Nazwa ciasta jest taka, a nie inna, gdyż zawiera ono przepyszną warstwę kokosową, bardzo podobną do tej z batonika Bounty. Mi szalenie ona posmakowała! Mam nadzieję, że Wam również :)
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g wiórków kokosowych
- kostka masła
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
Biszkopt: białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakaem. Masę wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu nasączyć kawą rozpuszczoną w szklance wrzątku z dodatkiem cukru.
Warstwa kokosowa: do garnka wlać odrobinę wody, następnie mleko. Dodać też cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Wsypać wiórki kokosowe, dodać masło i gotować, aż wiórki wchłoną płyn i masa będzie gęsta. Należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Po przygotowaniu ostudzić ją i wyłożyć na biszkopt.
Polewa: kawałki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec mieszając do powstania jednolitej masy. Polewę wylać na masę kokosową, a ciasto schłodzić w lodówce.
źródło przepisu: Bake&Taste
wygląda przepysznie! Już wiem jakie będzie moje następne ciasto :3
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda obłędnie ! *_*
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Zjadłbym, mimo że nie przepadam za wiórkami kokosowymi. :)
OdpowiedzUsuńSwego czasu zajadałyśmy się tymi batonami a gdybyśmy miały przed sobą całą blachę tego ciasta to byśmy zjadły do ostatniego wiórka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos w wypiekach, więc nie pogardziłabym kawałkiem. Albo dwoma :)
OdpowiedzUsuń