- 2 kotki margaryny
- 1 kg mąki
- 12,5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- marmolada
Margarynę zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dodać drożdże rozrobione z zimnym mlekiem i 4 jajka z cukrem roztrzepane widelcem. Zagnieść ciasto i wstawić je na 2 godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na mniejsze części (u mnie - na 16). Rozwałkować każdą z nich i podzielić na trójkąty radełkiem lub nożem (jak na zdjęciu obok). Na trójkątach umieścić marmoladę i zwijać rogaliki (patrz niżej).
Rogaliki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
Nasze ulubione rogaliki to zawsze z powidłami :D Ale byśmy sobie takie zjadł teraz :D
OdpowiedzUsuńUdanych ferii życzymy :)
Dziękuję :) Chociaż już się niestety powoli kończą.
UsuńWyglądają przepysznie :3 Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńuwielbiamy drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki ! Wyglądają na pulchniutkie, czyli właśnie takie jakie lubię :)
OdpowiedzUsuńWszystko, co drożdżowe jest pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki drożdżowe mojej babci, też z marmoladą :)
OdpowiedzUsuń