Kopiec kreta to ciasto znane chyba wszystkim. Bardzo popularne są wersje z paczki, jednak ja postanowiłam zrobić kopiec samodzielnie. Przepis znaleziony na blogu Kocham.. lubię.. gotuję okazał się świetny (jedyna zmiana to dopasowanie proporcji do wielkości mojej tortownicy), ciasto smakuje przepysznie! A jak się prezentuje :) Z wyglądu jest to dosyć nietypowy i ciekawy wypiek. Zachęcam do przygotowania u siebie, bo warto.
Ciasto:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 600 ml śmietany kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- tabliczka mlecznej czekolady
- około 8-10 bananów + sok z cytryny
Ciasto: Kawę rozpuścić w odrobinie wrzątku i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Całość zmiksować z kawą. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu odkroić górną część ciasta, przełożyć do miski. Łyżką wydrążyć jeszcze trochę spodu. Odkrojony i wydrążony biszkopt pokruszyć.
Na biszkopcie układać ciasno obrane i skropione sokiem z cytryny banany. Ja wykładałam je w całości, jeśli nie macie tyle bananów możecie przekroić je wzdłuż.
Masa: żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, odstawić do napęcznienia, a następie zalać wrzątkiem do zapełnienia 1/3 szklanki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubijać, dodać cukier puder. Do ubitej śmietany wlać przestudzoną żelatynę. Dodać sok z cytryny, a na końcu startą czekoladę. Masę wykładać na banany, tworząc kopiec.
Wierzch i boki ciasta obłożyć okruszkami biszkopta, lekko dociskając je do masy. Całość schłodzić w lodówce.
sam wygląd mówi ''ZJEDZ MNIE" :D
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci przepięknie. Aż nabrałam ochoty aby znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńwygląda świetnie! moja mama lata temu robiła taki z proszku, domowy musi smakować niebiańsko!
OdpowiedzUsuńUwielbiałam to ciasto jak byłam dzieckiem - rzecz jasna, mama robiła je z opakowania... A ja się zastanawiałam jako dorosła osoba jak by tu wykombinować domowy kopiec kreta :) Zapisuję przepis, bo kocham to ciacho i nie jadłam go od tylu już lat ! :D
OdpowiedzUsuńMłodsza siostra jakiś czas temu zrobiła i tak nam się chwaliła przez telefon, że pyszne.. My się nie załapałyśmy nawet na kruszynki :/
OdpowiedzUsuńOoo zakochałam się *.* Wygląda przepysznie,muszę koniecznie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie !
OdpowiedzUsuńby-vanys.blogspot.com-KLIK
Wygląda smakowicie! Muszę go upiec :)
OdpowiedzUsuńz-pasja-w-obiektywie.blogspot.com
to ciasto przyrządzone w domu jest rewelacyjne:) też robię :)
OdpowiedzUsuńRaz robiłyśmy z mamą i wyszedł świetny! Trzeba to powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńZawsze te ciacho kusi mnie by jeść je palcami :-)
OdpowiedzUsuń