Stary, dobry pijak :D - ciasto, którego dawno u nas nie było. Ostatnio sobie o nim przypomniałam, nabrałam ochoty i jest. Masę budyniową z oryginalnej wersji przepisu zamieniłam na masę karpatkę, w której mniej czuć masło, a dzięki temu dużo bardziej mi smakuje. Który krem wybierzecie, zależy od Was :)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda z cytryną + cukier
- krem karpatka (ja użyłam krem karpatka oryginalna z Delecty)
- 2 szklanki mleka
- kostka masła
- 1/3 kostki masła
- kilka łyżek mleka
- 4 łyżki cukru
- kakao
- herbatniki (na dwukrotne przełożenie ciasta)
- wódka do nasączenia
Biszkopt: białka ubijać na sztywno, wsypać cukier. Zmiksować z żółtkami, a następie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostudzenia, a następnie nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny.
Krem: zawartość torebki z kremem rozprowadzić w 1 szklance
mleka, dodać do zagotowanego pozostałego mleka i intensywnie mieszać,
aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie dodawać małymi porcjami do
zmiksowanego masła.
Polewa: Masło umieścić w rondelku z mlekiem, roztopić. Dodać cukier, a następnie kakao - taką ilość, aby polewa była odpowiednio gęsta. Wymieszać.
Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, na nim ułożyć herbatniki nasączone wódką, resztę kremu i znowu warstwę herbatników z wódką. Wierzch ciasta pokryć polewą.
Znam to ciasto, ale jakoś nigdy nie jadłam wersji domowej.. Sklepowa nigdy mi nie smakowała i jestem ciekawa, czy zrobione w domu smakowałoby znacznie inaczej. Pewnie tak, więc myślę, że spróbuję go zrobić sama.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy go nie robiłam ale często mam okazję jeść u teściowej.
OdpowiedzUsuńDobrze nam znany pijak, którego uwielbiają wszyscy w naszej rodzinie oprócz nas :D :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Moja babcia je piecze :)
OdpowiedzUsuńTakiego pijaka mogę w domu mieć :-) :-)
OdpowiedzUsuń