Jedno z ciast upieczonych z okazji tegorocznych świąt Wielkanocy. Moim ulubionym elementem jest beza z podpieczonymi migdałami. Galaretka wiśniowa dzięki kompotowi ma intensywny smak, a dodatek galaretki cytrynowej nadaje jej tak ładnego koloru :)
Ciasto:
- kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- migdały
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki kompotu wiśniowego
- wiśnie
- 400 ml kremówki
- cukier puder do smaku
- 2 łyżki żelatyny
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na papier do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Drugą część ciasta również wyłożyć na blachę, a na wierzchu rozsmarować bezę - białka ubite z cukrem, posypane migdałami. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 190°C.
Do rondelka wlać 2 szklanki wody i 2 szklanki kompotu. Rozpuścić galaretki, po czym zagotować. Dorzucić wydrylowane wiśnie i odstawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na placek bez bezy.
Pianka: żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubijać, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Piankę wyłożyć na galaretkę i przykryć drugim plackiem, z bezą.
I jak tu nie być łasuchem, jak się widzi takie ciasto ? :)
OdpowiedzUsuńTak zwana chmurka, w tym wypadku wiśniowa. Bardzo lubię to ciasto i też robię bez mascarpone, jak to w oryginale jest. Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasta z galaretką a tutaj całość prezentuje się bosko :D
OdpowiedzUsuńDzięki, Weronika. A ja chciałam być na diecie!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przepysznie, ale nie lubię pianek w ciastach.
Zawsze do usług:D Szkoda, że nie przepadasz, bo pianka świetnie tu pasuje!
OdpowiedzUsuńkusząco wygląda ;)
OdpowiedzUsuń