A oto rewelacyjna przekąska, którą ostatnio sobie przygotowałam - domowe batoniki muesli. Świetne, gdy ma się ochotę na schrupanie czegoś między posiłkami :)
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 300 g posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
- paczka (100 g) żurawiny suszonej - posiekać
- 1 szklanka słonecznika (lub pół na pół z sezamem)
Wszystkie składniki wymieszać razem (jeśli masa jest zbyt sucha i składniki nie łączą się, dodać nieco więcej miodu). Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i dociskać. Podpiec w temperaturze 160°C przez 15 minut. Po schłodzeniu pokroić na batoniki. Przechowywać w lodówce.
źródło przepisu: Przyślij Przepis
wygląda cudnie :) na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńoj jak kusisz, daj jednego :)
OdpowiedzUsuńBanalnie proste i na pewno super smaczne! Od jakiegoś czasu chciałam takie zrobić, ale coś mnie cały czas powstrzymuje, może zabiorę się za to dzisiaj?
OdpowiedzUsuńKochamy takie domowe batoniki <3 Znikają w zastraszającym tempie :D
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na energetyczny baton domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń