30 grudnia 2015

Pierwszy przepis! I ciasto kakaowo - orzechowe

Dobry wieczór wszystkim! Chciałabym Was powitać na mojej nowej stronie, a jako, że na początku wypadałoby się przedstawić, powiem Wam, że nazywam się Weronika i mam 15 lat. Od dłuższego czasu jedną z moich pasji, oprócz między innymi czytania książek, jest pieczenie ciast. Bloga założyłam po to, aby móc dzielić się z innymi przepisami, które wypróbuję. Najczęściej będą to przepisy na ciasta czy desery, dania będą pojawiały się rzadko, jednak ich też możecie się tu spodziewać. Myślę, że już w pierwszym poście warto dodać przepis, który mógłby zachęcić Was do ponownego zajrzenia tutaj. Serdecznie zapraszam do komentowania, zaobserwowania bloga i ponownych odwiedzin, a tymczasem startujemy z pierwszym przepisem :)
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 25 dag orzechów włoskich
Masa z żółtek:
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki wódki
Masa krówkowa:
  • około 15 dag orzechów włoskich
  • puszka masy krówkowej
Oraz:
  • wiórki czekoladowe
Biszkopt: białka ubijać, pod koniec wsypując cukier. Dodawać po żółtku i miksować. Mąkę, kakao i proszek wymieszać, delikatnie połączyć z masą za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Wkładka orzechowa: białka ubijać, pod koniec wsypując cukier. Mąki wymieszać z proszkiem i zmielonymi orzechami, delikatnie połączyć z pianką. Ciasto wlać do tej samej formy, co biszkopt i piec 30 minut w temperaturze 180°C

Masa z żółtek: żółtka wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. Wlać mleko. Mieszając, zagotować (masa ma wygląd zwarzonej), ostudzić. Masło ucierać, małymi porcjami dodawać masę z żółtek. Wlać wódkę.

Masa krówkowa: orzechy posiekać, wymieszać z krówką.

Przełożenie ciasta: 1 część biszkopta, 3/4 masy z żółtek, wkładka orzechowa, masa krówkowa, 2 część biszkopta, reszta masy. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
 źródło przepisu: gazetka Przyślij Przepis

22 komentarze :

  1. Pierwszy wpis i od razu start z takim wytwornym ciastem:) życzę Ci wspaniałej przygody z blogowaniem,udanych wypieków i pomyślności w Nowym Roku!!!
    15 lat i takie wypieki??? masz talent:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie i nawzajem życzę szczęścia w Nowym Roku :)

      Usuń
  2. Witaj w kulinarnej blogosferze :D
    Na słodkości zawsze dobrze popatrzeć! Więc śmiało rozwijaj bloga :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja witam nową kulinarną maniaczkę :)
    Ciasto wygląda pysznie i nie mogę się doczekać przepisów na kolejne słodkości :}
    Pozdrawiam,
    Ruda - Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho, wygląda pięknie, witamy w kulinarnej blogosferze:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciacho. Fajnie, że postanowiłaś podzielić się swoją pasją, coś czuję, że zajrzę tu jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Sama jednak jestem beznadziejna w pieczeniu czy gotowaniu, więc unikam tego. A kiedy już próbuję, to najczęściej źle się to kończy... :)

    Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda świetnie i z pewnością tak smakuje :)
    Życzę Ci powodzenia w rozwijaniu blogu - mam nadzieję, że szybko Ci się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie! również obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam wypieki z orzechami. Polecam ci tez wypróbowanie tortu egipskiego, smakuje nieziemsko:)
    Świetnie, ze założyłaś bloga. Mam nadzieję, że jego prowadzenie będzie ci sprawiało radość i będziesz pokazywała nam przepisy na pyszne słodkości:)
    Ja oprócz gotowania i pieczenia, też uwielbiam książki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!A tort egipski, z tego co widzę ze zdjęć na internecie jest naprawdę fantastyczny :) Widać mamy podobne zainteresowania :D

      Usuń
  10. Fajne ciasto! Będę tu zaglądać i życzę powodzenia w blogowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj w blogosferze :). Ciasto wyszły ci bardzo apetyczne. Super, że jesteś, myślę, że dzięki temu, że prowadzisz bloga będziesz się ciągle rozwijała kulinarne i to jest fajne. Sama zaczęłam piec ciasta, jak chodziłam do podstawówki i tak do tej pory piekę. Sprawia mi to ogromną przyjemność :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam właśnie nadzieję, że blog pozwoli mi się rozwinąć :)Dziękuję za miłe powitanie!

      Usuń
  12. Smakowite ciasto. Wódki nie dodawaj, bo jesteś niepełnoletnia, hi, hi. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, dodałam tylko do ciasta i więcej nie piłam :D

      Usuń
  13. Tak się zastanawiałam gdzie się podziałaś, a tu proszę zmieniłaś nazwę :) Świetnie, że dalej pieczesz :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.