21 lutego 2016

Pijak

Stary, dobry pijak :D - ciasto, którego dawno u nas nie było. Ostatnio sobie o nim przypomniałam, nabrałam ochoty i jest. Masę budyniową z oryginalnej wersji przepisu zamieniłam na masę karpatkę, w której mniej czuć masło, a dzięki temu dużo bardziej mi smakuje. Który krem wybierzecie, zależy od Was :) 


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda z cytryną + cukier
Masa:
  • krem karpatka (ja użyłam krem karpatka oryginalna z Delecty)
  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła
Polewa:
  • 1/3 kostki masła
  • kilka łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kakao
Oraz:
  • herbatniki (na dwukrotne przełożenie ciasta)
  • wódka do nasączenia


Biszkopt: białka ubijać na sztywno, wsypać cukier. Zmiksować z żółtkami, a następie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostudzenia, a następnie nasączyć posłodzoną wodą z dodatkiem cytryny.

Krem: zawartość torebki z kremem rozprowadzić w 1 szklance mleka, dodać do zagotowanego pozostałego mleka i intensywnie mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie dodawać małymi porcjami do zmiksowanego masła.

Polewa: Masło umieścić w rondelku z mlekiem, roztopić. Dodać cukier, a następnie kakao - taką ilość, aby polewa była odpowiednio gęsta. Wymieszać.

Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt, na nim ułożyć herbatniki nasączone wódką, resztę kremu i znowu warstwę herbatników z wódką. Wierzch ciasta pokryć polewą.

5 komentarzy :

  1. Znam to ciasto, ale jakoś nigdy nie jadłam wersji domowej.. Sklepowa nigdy mi nie smakowała i jestem ciekawa, czy zrobione w domu smakowałoby znacznie inaczej. Pewnie tak, więc myślę, że spróbuję go zrobić sama.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy go nie robiłam ale często mam okazję jeść u teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze nam znany pijak, którego uwielbiają wszyscy w naszej rodzinie oprócz nas :D :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Moja babcia je piecze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego pijaka mogę w domu mieć :-) :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.