Naszło mnie ostatnio na drożdżówkę, domowa jest fantastyczna. Zwykle jadałam 'samą', jednak tym razem sypnęłam jagodami (które widać na zdjęciach w śladowych ilościach). Gdy już się upiekła, dosłownie nie mogłam się oderwać od pałaszowania :D
- paczka drożdży
- 1,5 szklanki cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- jagody lub inne owoce (opcjonalnie) - obtaczane mące, aby nie opadły na dno
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie dodawać pozostałe składniki. Odstawić na około 3 godziny, po tym czasie ciasto wymieszać. Wylać do włożonej papierem do pieczenia blachy i posypać (owocami i) zagniecioną z podanych składników kruszonką. Drożdżówkę piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Uwielbiam takie drożdżowe ciacha :) Są idealne na śniadanie do kawy lub kakao :)
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki są wyborne, a tak dawno ich nie piekłam. Już wiem, za co się jutro wezmę;D
OdpowiedzUsuńubóstwiam *_*
OdpowiedzUsuńMamy ogromną słabość do ciepłego ciasta drożdżowego :D I jeszcze jak jest mnóstwo kruszonki to jest raj <3
OdpowiedzUsuńznam ten przepis na drożdżówkę bez wyrabiania, jednak jak dla mnie za dużo tam drożdży. Pyszna jest t fakt, ale chyba bardziej wolę te tradycyjnie wyrabiane
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, to chyba najlepsze rozwiązania. Nie wiedziałam, że jeśli owoce obtoczy się w mące, to nie opadną na dno!
OdpowiedzUsuń