01 maja 2016

Delicja

Hej! Mam nadzieję, że miło spędzacie majówkę; ja korzystając z wolnego chciałabym spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu, zwłaszcza, że pozwala na to ładna, słoneczna pogoda. Wpadam tylko na szybko z przepisem, naprawdę świetnym, który znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto przypomina znane wszystkim ciastka delicje, bo składa się z biszkoptowego spodu, galaretki z owocami oraz warstwy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby mus był słodszy, jedną z czekolad gorzkich zastąpcie mleczną, choć jak dla mnie taki mocno kakaowy (zwłaszcza, że użyłam czekolady z wysoką zawartością kakaa) smakuje idealnie! Na zdjęciach widzicie, że spód nie jest wysoki, jednak w przepisie podwoiłam ilość składników, żeby był trochę grubszy, dzięki czemu, jak dla mnie, ciasto dodatkowo zyska :) Smacznego!
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
Galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • cukier do smaku
  • 2 pomarańcze
Mus czekoladowy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (lub 1 mlecznej i 1 gorzkiej)
  • kilka łyżek wódki
  • 1/4 kostki masła
  • 3  jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany 36%



Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier. Zmiksować z żółtkami i delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec około 35-40 minut w temperaturze 170C. Biszkopt pozostawić w tortownicy i ostudzić. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy (jeśli będzie go za mało, można rozcieńczyć z wodą).

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, posłodzić do smaku, odstawić do lekkiego stężenia, a wtedy wylać na biszkopt. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na spore kawałki, powkłądać je w galaretkę.

Mus: w garnuszku umieścić połamaną na kostki czekoladę, wódkę, masło i sok, rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka. Zostawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i zmiksować. Jajka sparzyć. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka, zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z połową piany z białek. Osobno ubić kremówkę na sztywno i dodać ją również do masy czekoladowej. Na koniec wymieszać z resztą piany z białek. Mus wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć kakaem.

9 komentarzy :

  1. Uwielbiamy ciasta z galaretką! :D Mega pysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno mam na nie ochotę, pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho ! Wszystko w nim co najlepsze - zwłaszcza ta galaretka i muuuss :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam to ciasto. Nie dość, że pięknie wygląda, to genialnie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie pokobinowałabym trochę z musem i dałabym karob, bo unikam czekolady, ale całość bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłabym :) Ale bez galaretki

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.