25 lutego 2016

Rogaliki

Korzystając z ferii i związaną z nimi większą ilością wolnego czasu, postanowiłam upiec coś bardziej pracochłonnego - padło na domowe rogaliki. Ciężko powiedzieć, ile sztuk wychodzi z tej porcji ciasta, bo wszystko zależy od wielkości rogalików - mi akurat odpowiadają małe. Wykonanie ich nie jest trudne i skomplikowane, jednak trzeba im poświęcić troszkę czasu. Ale warto! :)

  •  2 kotki margaryny
  • 1 kg mąki
  • 12,5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • marmolada




Margarynę zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dodać drożdże rozrobione z zimnym mlekiem i 4 jajka z cukrem roztrzepane widelcem. Zagnieść ciasto i wstawić je na 2 godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na mniejsze części (u mnie - na 16). Rozwałkować każdą z nich i podzielić na trójkąty radełkiem lub nożem (jak na zdjęciu obok). Na trójkątach umieścić marmoladę i zwijać rogaliki (patrz niżej).
Rogaliki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200°C.

7 komentarzy :

  1. Nasze ulubione rogaliki to zawsze z powidłami :D Ale byśmy sobie takie zjadł teraz :D
    Udanych ferii życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chociaż już się niestety powoli kończą.

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie :3 Zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne rogaliki ! Wyglądają na pulchniutkie, czyli właśnie takie jakie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko, co drożdżowe jest pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rogaliki drożdżowe mojej babci, też z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.