03 lutego 2016

Tort owocowy z masą karpatkową

Dzisiejsze ciasto inspirowane było przepisem z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Anastazji. Stąd właśnie zaczerpnęłam pomysł z wycinaniem kółek z biszkopta, który jest naprawdę świetny!

Tort został upieczony z okazji moich urodzin, które dzisiaj obchodzę :) Wypiek uważam za jak najbardziej udany - wyszedł przepyszny, jestem także zadowolona z jego wyglądu. Ciasto wyszło tak wysokie, że jeszcze na jego boku udało się zrobić małą ozdobę w postaci liczby 16. Jeśli zastanawiacie się, jaki tort upiec, bardzo polecam Wam ten przepis, wszyscy jedli ze smakiem!


 Jasny biszkopt:

    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciemny biszkopt:

    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżeczek kakao

Krem:

    krem karpatka (ja użyłam krem karpatka oryginalna z Delecty)
    2 szklanki mleka
    kostka masła

Oraz:

    1 galaretka wiśniowa
    2 galaretki cytrynowe
    winogrona
    około 5-6 bananów




Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

Ciemny biszkopt: przygotować dokładnie jak biszkopt jasny, dodając z mąką i proszkiem również kakao. Po ostudzeniu w biszkopcie wyciąć kółka (np. szklanką).

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, a czerwoną w 1,5 szklanki. Odstawić je do ostudzenia.

Krem: zawartość torebki z kremem rozprowadzić w 1 szklance mleka, dodać do zagotowanego pozostałego mleka i intensywnie mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić, a następnie dodawać małymi porcjami do zmiksowanego masła.

Spód tortownicy wyłożyć np. foliową siatką. W formie umieścić jasny biszkopt.  Posmarować go połową kremu i przykryć krążkami z ciemnego biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić pokrojonymi na spore kawałki bananami (patrz zdjęcie obok). Całość zalać lekko tężejącą żółtą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Wtedy wyłożyć pozostały krem, ciemny biszkopt z otworami, a w nich winogrona. Otwory z owocami zalać czerwoną galaretką, a całość odstawić do stężenia. Wtedy można zdjąć boki tortownicy i wykonać ewentualne ozdoby tortu.




10 komentarzy :

  1. Tort, jak ja to mówię, na bogato :) SMakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! Nie mogę oderwać wzroku! Zakochałam się już w samej dekoracji, a jeszcze jak zobaczyłam przekrój, to całkiem przepadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle warstw! Tyle pyszności na jednym talerzu :D
    Wszystkiego naj najsłodszego życzymy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuje :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow :O aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.