- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 4-5 marchewek
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dolać olej. Ciągle miksując, wsypać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wymieszać z marchewką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Na koniec chciałabym życzyć wszystkim
a na zdjęciu tegoroczna babka wielkanocna :)
Wstyd się przyznać, ale ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciacho marchewkowe bo jest takie miękkie i super wilgotne :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciacho marchewkowe, zwłaszcza jego lekko korzenny posmak.
OdpowiedzUsuńwłaśnie dziś pomyślałam o cieście marchewkowym :) może by tak jeszcze zrobić na wieczór ? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie,
Kaśka
------------
zapraszam do siebie :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/