24 kwietnia 2016

Pyszna szarlotka

Tym razem wracam po przerwie nieco dłuższej niż zazwyczaj, na szczęście już po egzaminach gimnazjalnych :) I z fantastycznym przepisem na szarlotkę, słodką i z lekką nutką cynamonu. W moim przypadku z niezbyt dużą ilością jabłek, bo tak właśnie lubię, ale Wy możecie dodać ich wedle upodobania.
Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • opakowanie cukru wanilinowego
Jabłka:
  • 6 jabłek (lub więcej)
  • cukier, cukier wanilinowy i cynamon - do smaku

Masło rozgrzać, aż zmięknie i utrzeć, wsypać cukier. Dodawać po jednym jajku, wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodać do masy i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i dosmaczyć cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Odcisnąć nieco soku, wyłożyć je na pierwszą część ciasta, na wierzchu zrobić kleksy z drugiej porcji. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.

5 komentarzy :

  1. szarlotki uwielbiam ale z duuuuuużą ilością jabłek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotkę zjem w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. My uwielbiamy jak jest spora ilość jabłek, nawet więcej niż samego ciasta :P
    Fajnie, że już jesteś po egzaminach :) Teraz trochę odpoczynku i możesz więcej gotować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja najbardziej lubię szarlotkę z taką pianą z białek i rzeczywiście, lepiej mniej jabłek :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.