12 czerwca 2016

Karpatka

Ten pofalowany wypiek zna chyba każdy :) Wrzucam przepis na samo ciasto, gdyż jako kremu używam w tym przypadku gotowca, który (o dziwo) najbardziej mi smakuje, np. z Delecty.

  •  1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę roztopić z wodą i dodać mąkę. Gotować przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po wystudzeniu wbijać po jednym jajku  miksować. Następnie wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą wyłożyć do posmarowaną margaryną blachy i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

6 komentarzy :

  1. A wiesz, że ten krem z Delecty też nam smakuje? :D Dziewczyna naszego brata jak do nas przyjeżdża to zawsze taką karpatkę przywozi i wszyscy się nią zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast! Uwielbiam je, szkoda, że tak rzadko jem :/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.