20 czerwca 2016

Sernik z rosą

Sernik z kruchym spodem i pianką na wierzchu. Zagorzałą fanką serników nie jestem, jednak piękne kropelki, które wytrącają się na wierzchu ciasta są według mnie urzekające :)

 Ciasto:
  • 13 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg sera białego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Pianka:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru


Ciasto: wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Blachę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, a jej dno i ścianki wyłożyć ciastem. 

Masa serowa: żółtka, cukier i olej utrzeć, a następnie ubić z przemielonym (najlepiej dwukrotnie) serem. Budyń rozpuścić w 1 szklance mleka i wymieszać z pozostałymi 2 szklankami. Dodać do masy i utrzeć po wsypaniu cukru wanilinowego. Masę wylać na ciasto i piec 40 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie zrobić piankę: ubić białka, pod koniec dodając cukier. Wyłożyć ją na wierzch, kiedy minie 40 minut pieczenia i piec jeszcze 20 minut.

5 komentarzy :

  1. Serniki z Rosą są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik z rosą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako fanki wszelkich serników czujemy się w obowiązku kiedyś taki serniczek z rosą zrobić :D Ale pysznie :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ! ZAPRASZAM DO PONOWNEGO ZAJRZENIA NA BLOGA :)
Moderuję komentarze, aby żadnego nie przeoczyć i usuwać niepotrzebny spam.

Drukuj

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.