Ten pofalowany wypiek zna chyba każdy :) Wrzucam przepis na samo ciasto, gdyż jako kremu używam w tym przypadku gotowca, który (o dziwo) najbardziej mi smakuje, np. z Delecty.
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę roztopić z wodą i dodać mąkę. Gotować przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po wystudzeniu wbijać po jednym jajku miksować. Następnie wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą wyłożyć do posmarowaną margaryną blachy i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
uwielbiam karpatkę :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ten krem z Delecty też nam smakuje? :D Dziewczyna naszego brata jak do nas przyjeżdża to zawsze taką karpatkę przywozi i wszyscy się nią zajadają :)
OdpowiedzUsuńKarpatka to jedno z moich ulubionych ciast! Uwielbiam je, szkoda, że tak rzadko jem :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :D
OdpowiedzUsuń