WuZetkę uwielbiam i piekłam już wcześniej kilka razy, a dopiero pierwszy raz zrobiłam dekorację taką jak chciałam - rozetki z bitej śmietany na wierzchu. Ciasto jest proste, a jednak ma coś w sobie! :)
Ciasto:
- 20 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka amoniaku
- 2 łyżki kakao
- 1 l gęstej śmietany
- 4 łyżki żelatyny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy lub kilka kropel aromatu śmietankowego
- 1/4 kostki masła
- kilka łyżek mleka
- 3 łyżki cukru
- kakao
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie mąki, amoniak i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto piec w wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez 30 minut w temperaturze 190°C. Ostudzone przekroić wzdłuż na pół.
Masa: ubijać śmietanę, dodać cukier puder i cukier wanilinowy/aromat. Dodać przygotowaną i przestudzoną żelatynę: rozpuścić ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje uzupełnić wrzątkiem do zapełnienia szklanki i wymieszać. Dokładnie zmiksować. Masą przełożyć biszkopt, niewielką jej ilość pozostawić na wierzch.
Polewa: masło umieścić w rondelku z mlekiem, roztopić.
Dodać cukier, a następnie kakao - taką ilość, aby polewa była
odpowiednio gęsta. Wymieszać. Polewą polać wierzch ciasta, a na wierzchu zrobić rozetki z pozostałej masy.
Nigdy osobiście wuzetki nie robiłyśmy ale jadłyśmy ją parę razy na jakiś imprezach i faktycznie zawsze nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńWyszła wspaniale !
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wuzetką, bo jest dla mnie za słodka, ale na jeden kawałek mogłabym się skusić. Wygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją :D
OdpowiedzUsuńAkurat wuzetka to nie jest moja wielka miłość, chociaż od czasu do czasu... ;)
OdpowiedzUsuń